Review sistem pendidikan

2:18:00 PM

Jika kita telusuri dan membuat perhatian yang mendalam tentang system pendidikan yang ada, kita akan dapati bahawa system pendidikan yang ada adalah tidak selari dengan kehendak syarak malahan menjauhkan manusia dari mengenali hukum syarak. Ramai pelajar-pelajar yang kita lihat seolah-olah ‘berjaya’dalam hidup mereka tetapi sebenarnya mereka tidak mengetahui dan tidak memahami hakikat kejayaan yang telah ditetapkan Allah SWT. Sehubungan dengan hal ini, saya ingin memberi beberapa realiti yang berlaku dalam masyarakat hasil didikan dengan system pendidikan yang ada.-jundu asy-syabab-


Adakah system pendidikan sebegini layak diambil dan dipelajari umat Islam? Namun tidaklah pelajar-pelajar ini mempelajari matapelajaran tersebut melainkan kerana terpaksa dan semata-mata untuk memperoleh gred yang baik ataupun untuk membantu menaikkan CGPA mereka. 

Point terpenting adalah sistem pendidikan kini gagal melahirkan insan yang seimbang dalam kehidupan.

paling dasyat sistem pendidikan yang tercipta gagal membentuk karakter mahasiswa.Lalu dimanakan punca kegagalan dan bagaimana mahu mengubahnya..??

kenapa wanita lebih ramai memasuki universiti???kerana mereka rajin..??bijak..??tidak sama sekali.ini kerana sistem pendidikan yang sedia ada melawan fitrah insani.Dari awal persekolahan hinggalah ke zaman pHD..ternyata umat Islam tertipu dengan sistem pendidikan dunia..Pendidikan sepatutnya melahirkan ummat Islam yang berjiwa akhirat tetapi kebanyakan yang lahir adalah ummat Islam yang bernafsu DUNIA...hidup mengejar pangkat (master,phd) dan kereta mewah sedang Allah ciptakan manusia untuk menjadi hamba-Nya.Menjadi sufi tidak memerlukan anda meraih master mahupun pHD..Yeah...ternyata kita tertipu dengan sistem pendidikan sendiri.


Jawapannya ialah kembali lah semula kepada al-Quran dan as-sunnah...inshaAllah dapat diselesaikan..

Anda fikirkanlah..segalanya demi masa depan anak-anak anda bukan sahaja didunia tapi sampai diakhirat..


kita sepatutnya menghantar anak-anak kita ke sekolah pondok tapi kini sekolah pondok dipandang no class sedang sekolah bersistem kan barat dipandang high class.Betapa megahnya bila anak kita dapat masuk ke universiti..tapi segan nak menghantar anak pergi ke sekolah pondok yang terpencil lagi kurang segala prasarana..


Ilmu itu milik Tuhan dan is sepatutnya hanya MILIK TUHAN..ia tidak boleh dijual beli.kini pendidikan dijadikan business akhirnya orang-orang miskin tidak dapat menyambung pengajian.


disini saya menyarankan sesiapa yang berhati mulia..bukalah satu institusi yang berpatutan..supaya yang miskin pun dapat merasa nikmat menjadi orang yang berpengetahuan.Jangan jadikan pendidikan juga sebuah isu Politik.

You Might Also Like

0 strawberries yummy

Follow me

Like us on Facebook

Follow us

Flickr Images