Parkia Speciosa..

4:24:00 PM

Assalamualaikum pembaca yang budiman..

Hurmmm..rini nak cerita pasal Parkia Speciosa. Bukan nama orang mahupun artis omputih terkenal..Ianya cuma satu nama sayuran yang juga dikenali sebagai P.e.t.a.i..

Petai ooOOoo Petai..before pregnant..saya mmg ok dengan petai ni.suka juga makan. Tapi time pregnant ni anti betul dengan petai. Apatah lagi Suami tersayang suka makan. dengan suami -suami sekali saya anti bila dia syok makan petai..

Tapi ..petai ni banyak khasiatnya.antaranya..

1) Dapat merawat masalah hati,kencing manis (Diabetes), dan buah pinggang. 
2) Daun petai dapat merawat demam kuning. 
3) Mengurangkan risiko penyakit strok. 
4) Membantu perokok untuk berhenti merokok kerana vitamin didalamnya dapat membantu mengurangkan ketagihan kepada nikotin. 
5) Mengurangkan derita penghidap anemia kerana petai kaya dengan zat besi yang dapat membantu menstimulasikan pembentukan sel darah merah. 
6) Petai dapat mengurankan depresi kerana mengandungi Trytophan. 
7) Mengurangkan risiko tekanan darah kerana mempunyai nilai potasium yang tinggi tetapi garam yang rendah. 
See more at: http://www.blackrosehunter.my/2013/04/khasiat-dan-kebaikan-petai.html#sthash.dzXrvNtR.dpuf
Antara resepi masakan petai..jeng jeng jeng..


    Bahan-bahan:
  • Asparagus 2 batang
  • Cili kering 11 keping
  • Bawang merah 10 biji
  • Bawang putih 3 ulas
  • Gula, garam – secukup rasa
  • Petai 40g
  • Udang 100g
Cara-cara memasak:
  • Kisarkan cili kering, bawang merah dan putih
  • Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar
  • Masukkan air sehingga panas
  • Masukkan udang
  • Sehingga agak-agak udang masak masukan petai
  • Seasoning
  • Kemudian celur 3 batang asparagus untuk menghiaskannya

notakaki: entri ni khas buat abang yang suka makannnn petai..Lepasni masak sendiri taw abang..
post signature

You Might Also Like

0 strawberries yummy

Follow me

Like us on Facebook

Follow us

Flickr Images