Distance in your life

12:31:00 PM


Salam Aidilfitri..
rasanya masih lagi ada syawal yang berbaki kan.   di kesempatan ini ana nak share perkara yang kita selalo sangat ambil mudah tanpa sedar perkara itu sangat bermakna...
Jarak...kita akan belajar tentang jarak arini..ni rumate ana yang suh baca post tentang jarak then saya tambah sikit2..
untuk pengetahuan sahabat2...IIUM skang masih dalam majlis konvo..pada malam ahad yang lepas.saya naik moto..saya parked moto kat Mahallah brothers..sbb ex-rumate saya nak tengok pancaragam..then kami tak perasan pun pancaragam dah abih..perasan bila brothers berpusu-pusu nak balik baru kami sedar dah abeh rupanya..
so... kami cpat2 amik motor..tym nak kluar dari tempat park tu..mmg beratur panjang la..dpan ana ada kereta yang nak keluar so,  ana letak jarak antara motor saya dengan blakang kete tu..sekali dup...macam nak gugur jantung saya..taw aper berlaku???
Rupanya kereta blakang dah langgar moto ana..semua brothers terkejut tym tu..rmai yang cakap...eh..motor kene langgar ngn kete tu. saya memang bengang..takkan dia tak nampak kami kat depan? ke kerete dia terlalu besar..high class punya sampai tak nampak motor kecik kami.nasib jarak saya ngn kete depan jauh..kalo tak memang saya pla akan langgar kete depan saya dan so on sekiranya masing2 berdegil xnak letakkan jarak..kami malas la nak cari pasal...sekali saya bawa moto tu..bunyi semacam jer..rupanya kesan kena langgar tadi...tempat orang slalo letak sticker P/L tu masuk dalam tayar.nak patah dah pun..dah la itu motor  ex-rumate saya..saya pun berusaha keluarkan supaya jadi elok semula.tapi walupun kita perbaiki..kesan itu masih wujud..masih nampak dan masih di ingatan


masa tu memang rasa marah la..nak kira salah ,saya rasa dia yang bersalah sebab tidak meletakkan jarak dlm hidup dia antara sesuatu perkara..sahabat2 dlm hidup kita..kita mesti kene estimate jarak dln sesuatu hal. kalau kita benci seseorang,letakkan kadarnya dan begitu juga kalau kita sukakan seseorang..please letakkan jarak..kerana antara kita dan sesuatu itu ada Yang lebih Berkuasa di tengah-tengah. taw ape??  Tuhan kita..Allahu Rabbi

Kadang-kala, bila kita letak satu jarak antara kita dan sesuatu, jarak itu jadi penyelamat bila mana mungkin kita tersasar atau berlaku sebarang keterlanjuran.

Samalah if you are driving, selalu punya ruang antara pembahagi jalan atau kereta depan. Ruang even sejengkal jadi penyelamat,manalah tahu if you want to stop all of a sudden, you don't have to worry that your car will kiss other cars.see..kereta blakang saya haritu dah kiss motor saya pun..kesannya..dia menggigil dan saya nak mengamuk..

Dulu, saya tidak pernah ciptakan ruang itu. Never. Segalanya saya biarkan rapat, umpama kereta rapat ke pembahagi jalan, rapat ke kereta depan. I don't realize the risks, I am too blind. Saya tidak pernah rasakan yang ruang itu perlu. Lalu saya biarkan ia calar balar, remuk.Macam motor ex-rumate saya lah.

That was long ago, when I was young and naive, when I follow no one but my heart. When I thought that we as us, rather than you and me. When I thought you are the best of my friends and I'm the best of yours.

Pernah kamu fikir, kenapa kamu tidak pernah punya apa-apa perasaan tidak puas hati pada strangers? Kerana ruang antara kamu dan strangers adalah sangat jauh.

Ruang itu buat saya mengerti yang bila mana you are too close, you'll hurt so bad. Whenever you drive too close, you gotta take the risk of kissing. Dan ketika ini, bila mana ruang itu saya wujudkan dalam diam, saya rasa lebih tenteram, lebih bahagia.

Percayalah, bila kamu letakkan satu ruang walau sebesar zarah antara kamu dan sesuatu, you'll not easily get hurt, you'll not easily get mad, you'll not easily be broken.
senang jer kan..sebab tu kita diajar disekolah macamana nak mengira jarak..benda tu sangat berguna dalam kehidupan kita..


wassalam..


You Might Also Like

0 strawberries yummy

Follow me

Like us on Facebook

Follow us

Flickr Images